Czym jest yerba mate?

Są to najczęściej wysuszone, choć bywają i świeże, liście oraz gałązki z ostrokrzewu paragwajskiego. W Ameryce Południowej yerba mate jest popularna niczym herbata w Europie. Przez Indian ostrokrzew jest uważany za roślinę leczniczą- napar z niego redukuje stres i uczucie głodu oraz zwalcza zmęczenie. Nic dziwnego więc, że yerba zyskuje popularność wśród osób, które chcą poprawić jakość życia. Ze względu na zawartość kofeiny bywa traktowana jako zamiennik lub alternatywa dla kawy. W Ameryce Południowej jest często pijana na spotkaniach z przyjaciółmi i znajomymi- ułatwia komunikację oraz zwiększa otwartość (zdrowszy zamiennik alkoholu). Yerba mate nie jest herbatą – ta nazwa odnosi się tylko do wywarów przyrządzanych z kamelii. Rodzaje yerby ze względu na kraj pochodzenia można podzielić na: argentyńską (grubo cięta, łagodny smak), paragwajską (drobno cięta, dymny smak), brazylijską (soczyście zielona, zmielona na drobną mąkę) i urugwajską (drobno zmielona, długo leżakująca).

Warto tu wspomnieć o kolejnym napoju przyrządzanym z liści ostrokrzewu paragwajskiego. Tereré od yerby różni sposób przygotowania. Zmielone liście zalewa się wodą z lodem lub sokiem, tworząc orzeźwiający napój gaszący pragnienie w ciepłe dni. Tereré tradycyjnie serwuje się w guampie, naczyniu wykonanym najczęściej z bydlęcego rogu lub kopyta. Dla urozmaicenia smaku do napoju można dodać zioła, cytrusy lub inne owoce. Ważne jest by woda, którą zalewana jest yerba była możliwie najzimniejsza- pozwoli to na uwolnienie głębokiego i pełnego smaku liści. Warto przeczytać tekst: yerba mate na początek.

Niewątpliwą zaletą yerby jest to, że liście można zaparzać kilka razy bez obawy, że stracą smak i składniki odżywcze. Porcja suszu może być zaparzona od 4 do 5 razy (bez znacznego ubytku w smaku).

Jak serwować yerbę?

Yerba jest serwowana w naczyniu zwanym matero. Może być wykonane z drewna, metalu lub ceramiki. Napar z ostrokrzewu pije się przez specjalną rurkę, bombillę. Wykonana najczęściej ze srebra lub stali nierdzewnej, jest wyposażona w sitko oddzielające fusy od naparu. Yerbę można pić także w tykwie- wydrążonej dyni, która wymaga odpowiedniej obróbki. Konieczne jest przygotowanie w niej yerby, pozostawienie na kilka godzin, a następnie wydrążenie rozmiękłego miąższu. Warto zrobić to dokładnie, w wypadku nieodpowiedniego przygotowania napar może nabrać gorzkiego smaku. Odpowiednio przygotowana tykwa może służyć długi czas- po wypiciu należy ją wypłukać i dokładnie osuszyć.

Przygotowanie naparu

  1. Wsypanie porcji suszu do matero (od 1/2 do 3/4 wysokości naczynia),
  2. Zakrycie otworu dłonią a następnie odwrócenia naczynia do góry dnem,
  3. Odwrócenie naczynia, umieszczenie w nim bombilli,
  4. Zalanie suszu odrobiną wody ( temp. 70-80 stopni),
  5. Odczekanie chwili do momentu wchłonięcia wody,
  6. Zalanie liści większą ilością wody,
  7. Po około 3 minutach napar jest gotowy

Właściwości yerba mate

Yerba mate jest bogatym źródłem antyoksydantów, witamin i minerałów. Obniża poziom cholesterolu, pobudza trawienie i zapewnia szybsze uczucie sytości. Dzięki zawartości kofeiny jest napojem pobudzającym i zmniejszającym zmęczenie. Yerba mate działa moczopędnie pomagając w oczyszczeniu organizmu z toksyn i zanieczyszczeń. Należy pamiętać by pić ją z umiarem, ponieważ jest to napój zawierający kofeinę. Nie zaleca się picia jej na noc ze względu na możliwe problemy z zaśnięciem. Nie powinny pić jej dzieci, kobiety karmiące oraz w ciąży. Należy ją ostrożnie dawkować w przypadku osób nadużywających kofeiny (picie dużych ilości kawy i napojów energetycznych).